Tinnen soldaatjes, maar dan van lood

Houten model soldaatjes zijn gaaf, maar tinnen miniatuurtjes zijn toch het summum. Wist je trouwens dat je die heel eenvoudig zelf kunt maken? We gebruiken echter liever lood in plaats van tin. Dat is niet alleen goedkoper, maar heeft ook dezelfde statuur.

Wat heb je nodig?

Het starterspakket, dat we hebben afgekeken van hobbyist Jan Smits uit Elshout, bestaat uit het volgende:

Lood: liefst een trommel vol. Zo heb je in ieder geval ruim voldoende voor meerdere pogingen, bijvoorbeeld als het soldaatje mislukt.
Pannetje: om het lood in te verwarmen.
Gasbrander: om het lood mee te verwarmen.
Handschoenen: om je handen te beschermen tijdens het gietproces (zie onder).
Rubberen mal(len): om het gesmolten lood te transformeren in model soldaatjes. Deze kun je zelf maken, maar we adviseren om ze gewoon te kopen - in speciaalzaken of op internet.
Spuitbus talkpoeder: om te voorkomen dat het lood aan de mal blijft plakken.

Gietproces

Daarmee is een loden soldaatje zo gemaakt. Eerst smelt je in een pannetje het lood. Vervolgens spuit je wat talkpoeder op de twee helften van de mal en klem ze op elkaar met aan weerszijden wat hardboard. Dan giet je de mal vol met lood. Et voilà: binnen dertig seconden is het figuurtje gestold.

We adviseren om het gieten niet binnen maar buiten (bijvoorbeeld in de tuin) te doen. Dan heb je ook minder last van giftige looddampen.

De gemaakte soldaatjes kun je na afloop ook zelf schilderen, maar dat is wel monnikenwerk. Wellicht dat het met tussendoor wat extra vermaak (klik hier) wat leuker wordt. Veel succes!

1 Mar 2020